Koirat ja ihmiset ovat nyt viettäneet kesälomaa. Vielä tämä viikko letkeillään ja ensi viikon maanantaina aloitan kesätyöt. Lomaan on kuulunut lähinnä chillausta ja kesäretki Vähäänkyröön/Vaasaan.

SM-kisailmot olen nyt kuitenkin tehnyt Jyväskylän agilityyn. Lauantaina startataa vesikoirat.ry:n maksi-joukkueessa (liityin viimeinkin yhdistyksen jäseneksi) ja sunnuntaina osallistutaan maksien yksilökisoihin Tuuban kanssa. Otto on luvannut kera Mutrun lähteä kannustusjoukoiksi. Jännittää hurjasti, mutta yritän suhtautua kisoihin uutena kokemuksena ja mukavana viikonlopun viettona ja tuttujen tapaamisena.
Tänään Vaasa-matkan viimeisenä päivänä vein koirat hierontaan Nylundin Annalle. Annan tunnen entuudestan Vaasan agilityseuran ajoilta ja suositusten innostamana varasin koirille hieronta-ajat.
Tuuba sain kokovartalohieronnan. Ennen tätä Tuuba on käynyt hoidettavana vain Piiralla. Kuulemma Piira ei osteopaattina keskity niin paljoa lihaksiin kuin hierojat ja parhaan tuloksen saa käyttämällä koiraa muutaman kuukauden välein Piiralle ja väliin jäävinä aikona sitten hierojalla. Tähän asti olen luullut, että käynti n.3kk välein Piiralla olisi tarpeeksi, mutta ei se ilmeisesti olekaan. Tuuba lisäksi tarvitsee erityispaneutumista fysiikkaan sakralisaationsa vuoksi. Tuuba oli tuttuun tapaan oikeallepäin kaartuva banaanimies ja selkäranka oli jäykkä jo lähelle lapoja. Lisäksi kyljet olivat jumissa (pennut kuulemma puremisillaan ja hyökkäyksillää saavat vanhammat koirat lähes aina jumiin) ja ainakin vasemmassa etutassussa oli jumia. Oikea puoli oli selkeästi enemmän jumissa kuin vasen. Itse olin yllättynyt kuinka paljon Tuuballa oli kipeitä kohtia, mutta eipä ihme, kun en ole ennen ymmärtänyt hierojalla käyttää. n.1,5h Anna hieroi Tuubaa ja sai selkärankaan, kylkiluihin ja jalkoihin liikkuvuutta. Ilmeisesti olisi ollut edelleen hierottavaa, mutta lihakset alkoivat jo olla aika möyhennetyt tuossakin ajassa.
Jatkossa Tuubaa kuulemma kannattaisi käyttää n.1kk välein hoidoissa. Edelleen Piiralla osteopatiassa ja väliajoilla sitten perushierojalla.  Ennen pidempiä taukoja koiran tulisi päästä hierontaa, jotta sitten lepoajalla on hyvässä kunnossa. Ja SM-kisojen jälkeen kannattaa viedä, Tuuba hierottavaksi, etteivät nyt aikaansaadut tulokset katoa. Tänään lepoa, huomenna lyhyitä kavelyitä 3X20min ja keskiviikkona voin viedä jo ravaamaan. Ravikuntoa hölkätessä kannattaa harjoitella asteittain ja sakralisaation tuoma liikerajoite voi estää todella vauhdikkaan ravin. Ennen SM-kisoja teemme nyt perjantaina yhdet ratatreenit ja tämän lisäksi saatan harjoitella kontaktien alastuloja. Saa nyt nähdä.
Mutru sai ensimmäisen pentuhierontansa. Lähinnä harjoiteltiin kyljellä makuuta ja hierottavana olemista. Yllättävän hyvin meni mielestäni. Aluksi yritti pyristellä kyljeltään pois, mutta kun ei päässyt, niin luovutti nopeasti. Toinen etutassu oli hieman jumissa ja sitä Anna hieroa ja sai liikkuvuutta lisää. Ilmeisesti pehmykudoksissa oli joku vanha ruhje (lue mustelmaa vastaava), jossa hieman turvotusta. Eipä erikoisempaa. Mutrun kanssa kuulemma kannattaa harjoitella nyt kotona hieroma-asentoa ja jatkossa käyttää säännöllisesti hierottavana/osteopaatilla, kun agilityn treenaaminen oikeasti alkaa. Ja paljon ja tavoitteellisesti treenaavalla tämä säännöllisesti tarkoittaa kuukauden välein.

Lisäksi opin hieman lisää meidän jumppiin. Tuballe ei kannata tehdä mitään takapään jumppia sakralisaation takia. Takajalkoja kannattaa kuitenkin aktivoida ja muistuttaa niiden olemassaolosta. Tuuban voi opettaa antamaan takatassua, astumaan takatassulla targetin päälle ja opettaa peruuttamaan tiukaksi rullaksi käärityn pyyhkeen (tai useammankin) yli. Mutrulle opetan samat jumpat kuin Tuuballe ihan vain helppouden vuoksi.
Meidän tuleva jumpparutiini:
1. Taaksepäin peruutukset heittämälle nameja jalkojen väliin
2. Tassujen nostot yksitellen ja ristikkäisen yhtäaikaa
3. Tasapainoa kylkiin painamalla (ensiksi kova alusta ja sitten siirrytään pehmeämpään (ensin lattia, sitten matto, sitten sohva jne.)
4. Koirapunnerrukset
5. Takatassujen aktivointi (targetti, tassunanto, peruutus esteen yli, näistä vuorotellen joku tai valitsen vain jonkun)
6. Kylkien venytykset ja rangan liikkuvuus viemällä päätä seisoessa sivuille kylkiin (nenä seuraa namia)
7. Istuessa viedään nenää kohti kattoa ja kaula venyy
8. Niskan venytys eteenpäin (nameja maassa, nostan hieman rintalastan alta ylöspäin, jollain etutassut hieman irti maasta ja kuonoa viedään kohti lattiaa

Ja vielä lisäravinteet jotka olisi tämänhetkisten tietojeni mukaan hyvä olla ruokavaliossa mukana:
1. Öljylisä (hamppu, rypsi, pellava tai pellava,auringonkukansiemen
2. C-vitamiini
3. B-vitamiini
4. Merilevä
5. 4v. iästä eteenpäin glukosamiini